skip to Main Content
Duurzame energie

Verduurzaming maatschappelijk vastgoed – Gemeentelijke routekaart

Naam Project: Verduurzaming maatschappelijk vastgoed – Gemeentelijke routekaart
Categorie: Duurzame energie
Student: Wouter Wiering

School: Institute of Future EnvironmentsBachelor Facility Management – FiB VT

Verduurzaming maatschappelijk vastgoed – Gemeentelijke routekaart

De Gemeente Ameland heeft de ambitie uitgesproken om voorloper te willen zijn in de energietransitie en de doelen van het nationale Klimaatakkoord zelfs al in 2035 realiseren in plaats van 2050. Vele inspanningen hebben al geleid tot verschillende duurzaamheidsprojecten. Wat daarin nog ontbreekt is de verduurzaming van de 25 gebouwen van de gemeente die onder het maatschappelijk vastgoed vallen. Voor deze gebouwen voldoet de gemeente Ameland nog niet aan de wens van het Rijk met betrekking tot de verduurzaming van het vastgoed. De gemeente heeft niet voldoende inzichtelijk hoe zij met het vastgoed kunnen bijdragen aan de nationale klimaatdoelen en het ontbreekt de gemeente aan kennis over de gevraagde routekaart die zij tot op heden nog niet heeft.

Middels literatuur- en praktijkonderzoek wordt er antwoord gegeven op de vraag hoe de gemeente in het kader van het maatschappelijk vastgoed kan voldoen aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord. Door het bieden van richtlijnen voor het schrijven van een eigen gemeentelijke routekaart met een focus op kritische succesfactoren. Om data te verzamelen is gebruik gemaakt van zowel theoretische bronnen (literatuuronderzoek) als praktijkervaringen (interviews). Het onderzoek baseert zich op de Sectorale Routekaart, het Klimaatakkoord, de Trias Energetica en eerder uitgevoerd onderzoek. Het beschrijft ervaringen in de praktijksituatie en geeft hieraan betekenis voor de opdrachtgever.

Wilt u het volledige verslag van dit onderzoek bekijken,
dan kunt u hiervoor contact met ons opnemen via onderstaande formulier.

Omdat dit onderzoek vertrouwelijke informatie kan bevatten, vragen wij u zo duidelijk mogelijk de reden van inzage te geven.
Wij beoordelen iedere aanvraag handmatig, het kan dus even duren voordat u een reactie ontvangt.