skip to Main Content
Duurzame energie

Energieopslagmethodes zonnepark Ameland

Naam Project: Energieopslagmethodes zonnepark Ameland
Categorie: Duurzame energie
Student: Robin Kooiker, Anna Lisa de Jong, Joris de Smet
School: Leeuwarder Lyceum

Energieopslagmethodes zonnepark Ameland

Het zonnepark op Ameland is iets waar de gemeente trots op is. Het is 1 van de grootste zonneparken in Europa, van 10 hectare groot waar 23.000 zonnepanelen op zijn geplaatst.

Dit grote zonnepark produceert enorm veel groene energie voor de kleine 4.000 inwoners en de jaarlijks tienduizenden toeristen. Deze energie wordt echter niet volledig benut. De productie van zonne-energie en het gebruik van elektriciteit gaan beiden met pieken en dalen die vrijwel nooit samen uitkomen. Dat zorgt ervoor dat erg veel van de door Ameland opgewekte elektriciteit naar vasteland gaat om daar verbruikt of opgeslagen te worden. Terwijl in de donkere maanden het tegenovergestelde gebeurt. Wat erg inefficiënt is, maar ook ten koste gaat van de zelfredzaamheid van Ameland.

Bij voorkeur zou je het overschot aan opgewekte energie lokaal, op Ameland, opslaan. Zodat je het op de momenten dat de vraag het aanbod overstijgt de zelfgeproduceerde zonne-energie alsnog kan gebruiken.

In dit onderzoek gaan wij dus op zoek naar de beste manier om het overschot aan energie van het zonnepark op Ameland op te slaan. Door het vergelijken van verschillende opslagmethodes en het verdiepen in literatuur hopen wij aan het einde van dit onderzoek tot een geschikt resultaat te komen.

Wilt u het volledige verslag van dit onderzoek bekijken,
dan kunt u hiervoor contact met ons opnemen via onderstaande formulier.

Omdat dit onderzoek vertrouwelijke informatie kan bevatten, vragen wij u zo duidelijk mogelijk de reden van inzage te geven.
Wij beoordelen iedere aanvraag handmatig, het kan dus even duren voordat u een reactie ontvangt.