Symposium adviesbureau VVVoghel, VHL Leeuwarden

Op 1 februari vond het Symposium van Adviesbureau VVVoghel plaats op Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Twee onderzoeksprojecten betrof het verduurzamen van bedrijven op Ameland.

Er waren op deze dag in totaal negen presentaties. Zoals aangegeven betroffen twee hiervan onderzoek naar het verduurzamen van het productieproces van de Zuivelboerderij en Bierbrouwerij op Ameland.

Energetisch verduurzamen Zuivelboerderij

Door de studenten zijn de apparaten binnen het zuivelproces verwerkt in een totaal processchema. De volgende stromen die in en uit het proces gaan, zijn in het schema verwerkt: energie, warmte en afval.

Er zijn drie Multi-Criteria-Analyses (MCA) gebruikt voor de analyse van opslag, verbruik en warmte terugwinning. Het doel van de MCA is overzicht geven van positieve en negatieve kanten van de aanbevelingen. Een warmteterugwin-unit scoort het beste op de door de studenten in overleg met opdrachtgever gekozen criteria en zwaarte.

Daarnaast wordt opdrachtgever geadviseerd om de Tl-verlichting te vervangen in LED en tussenmeters te plaatsen voor meer inzicht in het energiegebruik van de verschillende apparatuur.

zuivel 1     zuivel 2     zuivel 3

Verduurzamen Bierbrouwerij

De opdrachtgevers van de Bierbrouwerij, de heer en mevrouw Visser, waren aanwezig op het Symposium. Het advies van de studenten voor de Bierbrouwerij is toegespitst op twee delen:

De Bierbrouwerij heeft aangegeven de omvang van haar brouwinstallatie te willen vergroten. Ten aanzien van de toekomstige brouwlocatie en systematiek worden duurzame adviezen gegeven op het gebied van organische afvalstromen, warmte stromen, warmtehuishouding, waterstromen en effici├źntie.

Ook heeft de Bierbrouwerij plannen voor een nieuw te bouwen loods op het eigen terrein. Ten aanzien van deze nieuwbouw wordt geadviseerd om de wamwaterstromen anders te organiseren met hergebruik van het opgewarmde kraanwater (30, 50 en 80 graden) voor verschillende fasen in het productieproces en in de vloerverwarming. Doorgerekend is dat dit tot een aanzienlijke besparing op de energierekening zal leiden.

Een aanbeveling uit het onderzoek is om te onderzoeken hoe het organische restproduct bierborstel verwerkt kan worden in koekjes, borrelhapjes of brood. Gekeken kan worden of deze nieuwe producten het keurmerk Amelands Produkt kunnen krijgen.

bierbrouwer 1     bierbrouwer 3     bierbrouwer 4

Het Symposium werd afgesloten met een borrel in het Grandcaf├ę. Opdrachtgever familie Visser hadden biertjes van de Bierbrouwerij Ameland meegenomen.

Top