Bouwkunde studenten ROC Friese Poort op Ameland

Op 26 juni kwamen 11 studenten, Klaas Biemold (bouwkundedocent Friese Poort) en Roeland Westra (Centrum Duurzaam ROC Friese Poort) voor een duurzame excursie naar het eiland.

De excursie naar Ameland is geïnitieerd door Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort in het kader van levensecht onderwijs.

Op de fiets arriveerde de groep bij  het Natuurcentrum in Nes. Daar werden de mensen met koffie en thee verwelkomd door Johan Kiewiet van de Amelander Energie Coöperatie (AEC) en Sigrid Roep van de Waddencampus. Voor de enthousiaste groep werd een presentatie gegeven over een drietal onderwerpen: de werkzaamheden van de Waddencampus, de projecten van het Convenant Duurzaam Ameland en een toelichting op een aantal duurzame huizen op Ameland.

     

De studenten zijn op school bezig met plannen om huizen van woningbouwverenigingen en particulieren te verduurzamen. Het boekje van de  Amelander dorpsbelangen over 18 duurzame huizen sprak de studenten dan ook aan.

   

Eén van de vier woningen die nader werd toegelicht in de presentatie was de woning van Sjoukje Schuurman en Jacob Dijkstra in Nes. Na de presentatie is dit geheel gerenoveerde en verduurzaamde rijksmonument uit 1680 bezocht.  De studenten konden met eigen ogen zien hoe de eigenaren vanaf 2015 met de verduurzaming aan de slag zijn gegaan. Jacob vertelde dat de woning – op de buitenmuren na – geheel gestript is. De woning is vervolgens eerst goed geïsoleerd. Er zijn vier zonnecollectoren aangesloten op een watertank van 1000 liter. Ook is er een houtkachel gekoppeld aan de CV-ketel. De CO2 gestuurde ventilatie gaat alleen aan als het nodig is. In totaal gebruiken ze slechts 300 m³ gas per jaar.

  

De studenten bezochten na de lunch de Burgemeester Waldaschool  in Nes. Deze zelfvoorzienende school was als project van het Convenant Duurzaam Ameland tijdens de presentatie in het Natuurcentrum al toegelicht. Johan Kiewiet  gaf ter plaatse een uitleg over de 340 zonnepanelen op het dak van de naastgelegen sporthal, de houtsnipper gestookte kachel, het schoolvision lichtsysteem én een grijswatercircuit, wat de verspilling van water tegengaat.

     

Tot slot bezochten de studenten het zonnepark in Ballum. Daar vertelde Johan Kiewiet  alle wetenswaardigheden van het in 2016 door de AEC, Eneco en gemeente Ameland ontwikkelde en opgeleverde zonnepark Ameland. Het zonnepark bestaat uit 23.000 zonnepanelen en levert genoeg groene stroom voor de elektriciteitsvoorziening van de 1.500 Amelander huishoudens. Dit betreft een aandeel van 20% van de totaal benodigde energie op Ameland.

  

Het Centrum Duurzaam van ROC de Friese Poort heeft ook een artikel op haar website geplaatst: www.centrumduurzaamfriesland.nl.

Top